8 Temmuz 2014 Salı

Liderlik Ve Yöneticilik Arasındaki Fark Önemlidir

Bir işletme sahibi olmak demek her gün düzinelerce karar anı ile karşı karşıya kalmak demektir. Zaman içerisinde neye odaklanmanız gerektiğini ve neleri nasıl önceliklendireceğinizi öğrenirsiniz. Bazı girişimciler şirketin vizyonuna odaklanmayı ve yönetim işlerini bir başkasına bırakmayı tercih ederken bazıları yönetim sorumluluklarını almayı tercih eder.  Bu seçimi yapmak genel bir taktiktir ve doğru karar verebilmek için her iki seçeneğin gerektirdiği uzmanlığı ve birbirini nasıl desteklediğini anlamak önemlidir.

Liderin işi büyük resmi anlamak ve daha büyük bir vizyon için gerekli kişileri işe almaktır. Ne yazık ki liderler bazen işletmenin yürümesi için gerekli süreçlere yardımcı olmaya çalışırken bu bakış açısını kaybederler. Sonuç olarak gerçekçi olmayan politikalar, hedefler hatta yeni ürünler ortaya koyarlar.  Liderlerin çalışanlarının vakitlerini nasıl değerlendirdiklerini ve önlerindeki hangi engellerin kaldırılması gerektiğini bilmeye ihtiyacı vardır. Liderler çalışanlarının şirketi dönüştürebilecek büyük fikirlerini paylaşmaları için gerekli desteği hissettiklerinden emin olmak ister. Bunu sağlamanın bir yolu üst düzey yöneticilerle sorumlu oldukları takımın şirketin öncelikleri ile uyumlu olup olmadığına dair toplantılar düzenlemektir.

Benzer şekilde yöneticiler günlük koşuşturmacanın içerisinde büyük resimden uzaklaşabilmektedir. Yöneticiler için yapılacaklar listesinden bir adım uzaklaşarak şirketin dönemlik hedefleri üzerine düşünmeyi hatırlamak gerekir. Bu hedefler çalışanların gelişimine yatırım yapmak ya da takımın tamamlaması gereken bir proje olabilir. Bir yöneticinin kendisine daha büyük hedefleri hatırlatması ona daha iyi bir bakış açısı sağlayacak ve takımını daha iyi yönlendirmesine yardımcı olacaktır.

Rolünüzden bağımsız olarak bireysel motivasyonunuzla şirketin ihtiyaçları arasındaki boşluğu doldurmaya çalışın. Liderlerin ve yöneticilerin ilişkileri yönetebilmesi için şirketi ayakta tutan kişileri anlaması ve herkesin kişisel gelişimine yardımcı olması kritiktir.

Saygı duyduğunuz ve bire bir ilişki içerisinde olduğunuz insanları bulun. Saygı duyduğunuz, takdir ettiğiniz insanlarla vakit geçirmek bilgi birikiminin önemli bir şekilde artmasını sağlayacaktır. İster büyük bir şirketin CEO’su ister küçük bir işletme sahibi olun, liderlik ve yöneticilik arasındaki denge kritiktir. Eğer birinin diğerini nasıl tamamladığının farkında olursanız, odaklanmış motive olmuş bir takımla başarı yolunda ilerlemek için büyük bir adım atmış olacaksınız.

 

Kaynak:

Are You a Leader or a Manager? Why Understanding the Difference is Important.

 

 

 

The post Liderlik Ve Yöneticilik Arasındaki Fark Önemlidir appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder