12 Ocak 2015 Pazartesi

Apple’ın uygulama mağazası 2014′te %50 büyüdü

Söz konusu büyüme yüzdeleri olduğunda büyük şirketler için küçük artışlar bile çok önemlidir. Cirosu 1 milyon TL olan bir şirket için 1 milyon TL artış yakalayıp 2 milyon TL’ye yükselmek inanılmaz bir büyüme anlamına gelir. Büyük şirketler için ise bu 1 milyon TL’lik artış %0,001′lik artış anlamına gelir.

Bu açıdan baktığımızda Apple gibi dev bir şirketin çok yüksek yüzdeli büyüme rakamlarına ulaşması çok da sık gördüğümüz bir durum değil. Ancak 2014 yılında hali hazırda dünyanın en çok gelir elde eden uygulama mağazası olan App Store, müthiş bir büyüme yakalamış. Apple’ın açıklamasına göre 2014 yılında App Store uygulama satışlarından 15 milyar dolar ciro yapmış. 2013 yılında toplam 10 milyar dolarlık satış yapan mağaza böylece geçtiğimiz yılı %50 artış ile kapatmış oluyor.

Apple’ın App Store’da harcanan her dolar başına %30′luk bir gelir payı bulunuyor. Yıl sonunda bu pay sayesinde elde edilen gelir 4.5 milyar dolar olmuş. Geriye kalan yaklaşık 10 milyar dolar ise uygulama geliştiricilerin kasasına girmiş. Tüm bu rakamlar App Store için rekor anlamına geliyor.

İlginç şekilde App Store 2015′e de hızlı bir giriş yapmış ve iki rekor daha kırmış. Apple, 2015′in ilk gününün App Store tarihinin en çok uygulama indirilen günü olduğunu açıkladı. 2015′in ilk haftası ise App Store’un en iyi haftası olarak tarihe geçmiş. Sadece 7 günde 500 milyon dolarlık uygulama satışı gerçekleştirilmiş.

4.5 milyar dolar Apple’ın 182 milyon dolarlık geliri içerisinde küçük bir paya sahip olsa da App Store’un işletim giderleri oldukça düşük. Bu da uygulama mağazasının Apple’ın en verimli iş kollarından biri olduğunu gösteriyor.

Apple, uygulama mağazasının ekonomik etkilerinin yanında istihdam açısından sağladığı faydalara da dikkat çekmek istiyor.

Bu rakamların geliştiriciler ve mobil pazarı hedef alan diğer şirketler için de önemli bir mesajı var; gelişmekte olan pazarlar potansiyelini ortaya koyarsa mobil pazar bundan sonra da çok hızlı büyüyebilir. 2014′te özellikle Çin’de yaşanan yükseliş tüm pazarın büyümesini sağladı.

The post Apple’ın uygulama mağazası 2014′te %50 büyüdü appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder