5 Ocak 2015 Pazartesi

Dünyanın en büyük Rubik Küpü’nü çözmek kaç saat sürer?

Sizlere bu kez farklı bir meydan okumadan bahsetmek istiyoruz. Rubik’in Küpü (ya da Rubik Küpü) ilk icat edildiğinden beri zekayı zorlayan ama çözmesi büyük bir keyif veren farklı bir oyuncaktır. Ancak bildiğimiz Rubik Küpü aslında bu oyuncağın sınırlarını temsil etmiyor. Zira birçok kişi 4x4x4 bir Rubik Küpü’nü geliştirdiği teknikle saniyeler içinde çözebiliyor. Bu sebeple Kenneth Brandon isimli bir adam, sınırları zorlamaya karar vermiş.

Brandon, 17x 17x 17 bir Rubik Küpü’nün çözmeye karar vermiş. Elbette bu kadar karmaşık bir küpü her yerde bulmak mümkün değil. Küp, özel sipariş üzerinde Oskar Van Deventer tarafından üretilmiş.

Böylesine karmaşık bir küpü çözmenin zorluğu inanılmaz fazlalıktaki kombinasyondan geliyor. Hesaplamalara göre 6.69 x 10 üzeri 1054 yani 6′dan sonra binden fazla basamakla ifade edilebilecek kadar fazla kombinasyon mümkün. Yapmanız gereken bunlar arasından doğru olanı bulmak. Kenneth Brandon bunu yapmak için 7,5 saat harcamış.

Elbette bunu tek bir günde tamamlamamış. Çözüm süreci toplamda 5 güne yayılmış. Brandon, 5x 5x 5  bir küpü çözmekle 17x 17x 17 bir küpü çözmek arasında çok fark olmadığını söylüyor. Teknik çok farklı değilmiş. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere 17x 17x 17 bir küpü çözmek büyük sabır istiyor.

The post Dünyanın en büyük Rubik Küpü’nü çözmek kaç saat sürer? appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder