18 Haziran Çarşamba günü Etohum San Francisco etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinliğin amacı Türkiye’deki internet girişimleri ekosistemi ile Silikon Vadisi’ndeki Türk girişimcileri bir araya getirmekti. Konferansa lider internet şirketlerinin kurucuları ve girişimcilik ekosistemine katkıda bulunan önemli isimler katıldı.
Konferansta genel olarak Türkiye’deki ve Silikon Vadisindeki girişimcilik ekosisteminin nasıl olduğu, Türkiye’deki lider internet şirketlerinin nasıl büyüdüğü, karşılaşılan zorluklar ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.
Konuşmacılar
Allen Taylor – Endeavor
Allen Taylor konuşmasında Endeavor’un dünya çapındaki girişimcilik ekosistemi ile ilgili misyonundan ve şirketin Türkiye’deki çalışmalarından söz etti. Taylor konuşmasında Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin global açıdan nasıl değerlendirildiği, ekosistemin eksiklikleri ve nasıl geliştirilebileceği ile ilgili gözlemlerine yer verdi.
Eren Bali – Udemy
Eren Bali konuşmasına Udemy’nin hikayesi ile başladı. Ardından Türkiye’deki ve Silikon Vadisindeki girişimcilik deneyimlerinden, her iki ortamda da karşılaştığı güçlüklerden ve Silikon Vadisinde girişimciliğin Türkiye’den farklı dinamiklerinden bahsetti.
Barış Aksoy – Intel Capital
Intel Capital’in direktörü Barış Aksoy, Türkiye’deki girişimcilik ortamının zorluklarından söz etti. Aksoy konuşmasında Türkiye’de girişimcilik ekosistemi için gerekli olan uzmanlığa ve yatırıma erişiminin kısıtlı olduğunu ve pazarın hala yeterli büyüklüğe ulaşmadığını belirtti.
Koray Karataş – Akakçe
Koray Karataş konuşmasında Akakçe.com’un kuruluş aşamasında kendisi için teknik alanda bir hobi olarak başladığından sonrasında bir şirket haline dönüştüğünden ve bu dönüşüm edindiği deneyimlerinden söz etti. Şirketin büyümesi ile birlikte Akakçe’nin bir Japon firması nasıl ortaklık kurduğunu anlattı.
Sait Kayahan – Bilyoner
Bilyoner’in CEO’su Sait Kayahan konuşmasına Türkiye’deki bahis oyunları pazarından ve Bilyoner’in bu pazardaki yerinden söz ederek başladı. Ardından profesyonel yöneticilik kariyerinden kurumsal girişimciliğe nasıl geçtiğini anlattı. Son olarak Kayahan şirketin bugünkü büyüklüğüne ulaşana kadar karşılaştığı zorluklardan ve bu zorlukların nasıl aşıldığından bahsetti.
Sina Afra – Markafoni
Konferansın bu bölümünde Sina Afra, İhsan Elgin’in hazırlamış olduğu “Markafoni ve Sina Afra ile ilgili en çok merak edilenler” konulu sorularını yanıtladı. Sina Afra, Markafoni’yi 5 yıl içerisinde nasıl büyüttüklerinden, Türkiye’deki ekosistemden ve Markafoni’yi büyütmek için hangi ülkeleri neden tercih ettiklerinden söz etti.
Yusuf Azöz – Kariyer.net
Kariyer.net’in CEO’su Yusuf Azöz konuşmasında Kariyer.net’in kuruluş aşamasından bu güne gelene kadar edindikleri deneyimleri anlattı. Türkiye’deki insan kaynakları pazarından, Kariyer.net’in bu pazardaki yerinden ve gelir modelinden bahsetti.
İlkan Gökyılmaz –Sporx
İlkan Gökyılmaz konuşmasına Sporx’i nasıl kurduklarından söz ederek başladı. Sporx’i nasıl gelir getiren bir şirket haline dönüştürdüklerinden ve trafiklerini nasıl arttırdıklarından bahseden Gökyılmaz, konuşmasının devamında büyüme stratejisi olarak neden Almanya, Bakü ve Azerbeycan’ı tercih ettiklerinden söz etti.
Ali Dağlı – GP Bullhound
Konferansın bu kısmında Ali Dağlı, Burak Büyükdemir’in sorularını yanıtladı. Dağlı kısaca yaklaşık 15 yıllık Amerika deneyiminden, ardından da Pozitron’la yapılan anlaşmadan, Pozitron’un ulaştığı başarının ayrıntılarından söz etti. Konuşmanın devamında Türkiye’nin Amerika’daki imajından ve yatırım yapmaya elverişli olup olmadığından bahsetti.
Umur Çubukçu – CitusData
CitusData kurucularından Umur Çubukçu söze neden veri tabanı alanında işe girdiklerinden bahsederek başladı. Ardından şirketin İstanbul’dan nasıl Silikon Vadisine taşındığını ve büyüme aşamasında karşılaştıkları problemleri anlattı.
Panel
Katılımcılar:
Kutlu Kazancı (Sabancı Üniversitesi) , Selçuk Atlu (Boostable), Joachim Behrent (BIC Angels), Hasan Pehlivan (ISPAT)
Konferansın son bölümünde Burak Büyükdemir’in moderatörlüğünde Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin zorlukları konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde ilk olarak Hasan Pehlivan son 10 yılda Türkiye’de nelerin başarıldığından, Türkiye’nin demografik özelliklerinden ve yatırım yapılabilir olup olmadığından bahsetti.
İkinci olarak Selçuk Atlı Türkiye’deki ve Silikon Vadisindeki girişimcilik deneyimlerini anlattı. Türkiye’de yatırım bulmanın zorluklarından, yatırımcıların girişim şirketlerinde çok fazla kontrol sahibi olmak istediklerinden, pazarın yeterince büyük olmadığından ve girişimcilik ekosisteminin Silikon Vadisinde nasıl farklılaştığından söz etti.
Joachim Behrent Türkiye’nin gerçekten ilgi çekici bir pazar olduğunu fakat henüz girişimcilik alanında uluslararası standartlara ulaşmadığını belirtti. Politik konuların yatırımları etkilediğini çünkü yatırım yapılan şirketlerin istenilen yere ulaşabilmesi için en az 6-7 yıl gerektirdiğini ve bu süreç içinde ülkenin dinamiklerinin istikrarlı olmasının önemini anlattı.
Kutlu Kazancı Türkiye’deki girişimcilerin yatırım konusunda yeterince bilgili olmadığına dikkat çekti. Yatırım, müzakere ve girişimcilik konularında uluslararası standartlarda bir kuruluşa ya da üniversiteye ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Türkiye’deki girişimcilerin genellikle parayı yönetme ve satış yapma konularıyla ilk defa şirket kurduktan sonra karşılaştıklarını belirtti.
The post Etohum San Francisco Konferansı appeared first on Etohum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder