13 Haziran 2014 Cuma

Tesla Motors CEO’su Elon Musk’tan İlginç Çıkış

Son zamanların en dikkat çekici girişimcilerinden biri olan, bazıları tarafından ”yeni Steve Jobs” olarak nitelendirilen Elon Musk, bugün ilginç bir duyuru yaptı. Musk, patentlerini kullanan firmalara dava açmayacaklarını açıkladı.

SpaceX ve Tesla Motors gibi iki inovatif girişimi hayata geçiren Elon Musk, farklı tarzıyla dikkat çeken bir girişimci. Yine de böylesi bir açıklama yapması bizleri şaşırttı. Bugün Tesla Motors’un resmi blogundan bir açıklama yayınlayan Musk, tüm patent davalarından vazgeçeceklerini ve bundan böyle patentlerini kullanan firmalara dava açmayacaklarını duyurdu.

Şimdiye kadar ofislerinin duvarlarında patentleri gösteren kağıtlar olduğunu belirten Musk, bunları kaldırdıklarını ve bundan böyle açık ekosistem anlayışını benimseyeceklerini belirtti.

Günümüzde patentlerin ne kadar önemli olduğunu, şirketlerin patent davalarından milyonlarca dolar kazandıklarını düşünürsek Elon Musk’ın bu yaklaşımı ”delilik” olarak nitelendirilebilir. Fakat Musk bu konuyu şöyle açıklamış:

”İlk şirketim olan Zip2′yi kurduğumda patentlere önem veriyordum. Ama zamanla anladım ki patentler sadece davalara alınan birer bilet gibi. Tesla’da da geliştirdiğimiz teknolojilerin patentlerini aldık. Böylece bizden daha büyük, seri üretim gücü olan markalara karşı kendimizi koruyabilecektik. Fakat beklediğimiz gibi olmadı. Bugün büyük markaların toplam satışları içerisinde elektrikli otomobillerin payı sadece %1.”

Musk’a göre bu Tesla hamleyle kaybetmeyecek, tam tersine imajını daha da güçlendirecek.

”Çevreyi kirleten otomobillere karşı olan bu yarışta patent davalarıyla zaman kaybedersek amacımıza ulaşmamız zor. Tesla bunu tek başına başaramaz. O yüzden pozitif amaçları olan şirketlerin patentlerimizi kullanmasına müsade edeceğiz. Açık kaynak felsefemiz dünyanın en yetenekli mühendisleri için Tesla’nın imajını daha da pozitif hale getirecektir. ”

Tesla’nın amacı kendi patentlerinden vazgeçerek elektrikli otomobil endüstrisini büyütmek. Bunun sonucunda kazananın yine kendilerinin olmasını bekliyorlar. Zira Tesla’nın elektrikli otomobil piyasasında en tanınmış ve başarılı marka olduğuna hiç şüphe yok. Fakat yine de bu cesur hamle takdire şayan.

The post Tesla Motors CEO’su Elon Musk’tan İlginç Çıkış appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder