20 Haziran 2014 Cuma

Nokia, Symbian Hacker’larına Birkaç Milyon Avro Fidye Ödemiş

Nokia şuan bir Microsoft şirketi ve Symbian da artık iyice ortadan kaybolmuş bir işletim sistemi olsa da bir zamanlar bu ikili çok başarılıydı. Öyle ki 2007 yılında dünyada satılan cep telefonlarının yarısını Nokia üretiyordu. İşte o yıllarda Nokia’nın kripto anahtarlarından birini ele geçiren bir hacker, Nokia’dan milyonlarca avro fidye istemiş.

Haber MTV isimli bir siteden yayıldı. Bu konuyla ilgili önemli haber siteleri Nokia ile iletişime geçmiş. Fakat Nokia şimdilik bir yorum yapmaktan kaçınmış. Fakat Reuters yerel polis görevlileriyle harekete geçip bu olayın yaşandığını doğrulamış.

Olay, 2007 yılında bir hacker’dan gelen e-posta ile başlamış. Hacker, Nokia’nın Symbian işletim sistemi için kullandığı kriptolama kodlarından birini ele geçiren hacker, bunu Nokia yetkililerine söylemiş ve fidye istemiş. Verilen bilgiye bu kod, Nokia’nın kendi telefonlarında sadece bu koda sahip uygulamaları çalıştırabilmesini sağlıyormuş. Dolayısıyla kodun açığa çıkması durumunda milyonlarca Nokia telefonu için bir güvenlik açığı oluşması söz konusu olacaktı.

Nokia yetkilileri olaya hassasiyetle yaklaşmış ve fidyeyi ödemeyi kabul etmiş. Fakat aynı zamanda bir tuzak kurup fidyenin teslimatı esnasında hacker’ları yakalamayı planlamışlar. Fidye söylendiği gibi bir parka götürülmüş ve bir bankın üzerine bırakılmış. Bir süre sonra bir adam gelip bu çantayı almış ve polis adamın peşine düşmüş. Fakat izini kaybetmişler ve hacker kaçmayı başarmış.

Nokia’nın kaç para fidye ödediği bilinmiyor. Fakat milyon avro seviyesinde bir rakam olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte polis, davanın halen kapanmadığını ve hacker’ların arandığını belirtiyor.

Demek ki bazen filmlerde gördüklerimiz olaylar gerçekleşebiliyor…

The post Nokia, Symbian Hacker’larına Birkaç Milyon Avro Fidye Ödemiş appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder