16 Mayıs 2014 Cuma

Büyük Veri Neden Bu Kadar Önemli?

Uzaktan bakıldığında küçük görünen fakat herkesin hayatında büyük bir etki yaratan olaylarla karşılaşmaktayız. Büyük veri birimizin hayatını bir yöne diğerini başka bir yöne çevirecek kadar etkili büyük bir olaydır. Bugün yaşamımızın büyük bir parçası dijitalleşmiş olup attığımız her adım ardında bir veri izi bırakmaktadır.

Her şey iletişimle ve bağlanmakla ilgili derken gerçekten bunun ne anlama geldiğini hayal edebiliyor musunuz? Yalnızca Twitter, Facebook ve e-mailler ne kadar büyük bir veri oluşturabilir? Her dakikada bir 98 binden fazla tweet, 695 binden fazla durum güncellemesi ve yaklaşık 294 milyon e-posta üretilmektedir.Çektiğimiz video ve fotoğrafların sayısı oldukça büyük bir hızla artış göstermektedir. Her gün yollarda, ofislerde ve fuarlarda milyonlarca saatlik kapalı devre kamera sistemi verisi üretilmektedir. Youtube’a dakikada 100 saatlik video yüklenmekte ve Facebook’ta dakikada 200binden fazla fotoğraf paylaşılmaktadır.  Her dakika 571 yeni web sitesi oluşturulmakta, Apple’da 47bin uygulama indirme isteği gelmekte ve wordpress kullanıcıları 370 yeni blog yazısı paylaşmaktadır.İnternetle ilgili teknolojiler sürekli sınıf atlamakta ve belirgin bir hızda ve büyüklükte veri üretilmektedir. Akıllı cihazların internetle iletişimi için bu verinin gerçek zamanlı olarak yönlendirilmesi ve analiz edilmesi gerekmektedir.Akıllı cihazlar ve sensörler de bu veri üretimine büyük katkıda bulunmaktadır. Konum izleyicileri, sıcaklık takip cihazları, hız takip cihazları, radarlar, paketleme sensörleri, kalorimetreler ve daha pek çok cihaz sürekli ve büyük oranlarda veri üretmektedir.

 Günümüzün dijitalleşme sürecine bakarak bu verilerin %90’ının geçtiğimiz 2-3 yılda üretildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Daha akıllı analitik kararlar verebilmek için bu verileri avantaja çevirmemiz gerekmektedir. Pek çok firma bu yüzden daha akıllı ve hızlı karar verme yeteneklerini arttırmak için büyük veri konusuna eğilmektedir. Büyük veriye odaklanarak pek çok alanda büyük farklılıklar yaratmanız mümkündür. Örneğin;

Veri kalitenizi arttırarak pazarlama faaliyetlerinizin geri dönüşünü arttırabilirsinizMüşteri verilerinize bakarak stratejik kararlar alabilir, müşteri bağlılığınızı arttırabilirsinizKritik işletme kararlarını analitik bir biçimde öngörebilmek için iş kararlarınızı verilerle entegre edebilirsiniz.İş zekası ve büyük veriye yatırım yaparak müşteri kazanımınızı arttırabilirsiniz.Müşterilerinizin davranışlarına ve verilere bakarak pazarlama stratejileri geliştirebilirsiniz.

 Ronald Harry Coase’in de dediği gibi “Veriye yeterince işkence ederseniz, size bildiği her şeyi itiraf edecektir.”

 

Kaynak:

What’s the big deal of Big Data?

The post Büyük Veri Neden Bu Kadar Önemli? appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder