27 Mayıs 2014 Salı

Ürün Pazar Uyumu Nedir?

Sıfırdan başlamak ve belli bir müşteri sayısına ulaşmak zordur. Günümüzde herkesin konuştuğu en önemli konu geliştirilen bir ürünün ne kadar ilgi çektiğidir. Peki sıfırdan başlayarak belli bir etki alanına nasıl ulaşılır?

Ürün ve Pazar Uyumu

Her şeyden önce ürününüzle belirlediğiniz pazarın birbirine uygun olması gerekir. Eğer ürün ve pazar tam bir uyum içerisindeyse büyüme için çalışmaya başlanabilir.

Ürününüzü isteyen ve onlara sunduğunuz teklifle mutlu olan insanlar tanımaya başladığınızda doğru pazara hitap ettiğinizi anlayabilirsiniz. Doğru pazarı yakaladığınızda odak noktanızı üründen çekip enerjinizi o pazarı kazanmaya harcayabilirsiniz.

Ürün/Pazar Uyumu Neye Benzer?

Tüketici ürünleri için:

Tüketiciler haftanın 7 gününden en az 3ünde sizin ürününüzü kullanıyorsaOrganik büyümeniz günde 100 kullanıcı kaydına ulaştıysaKayıt olan kullanıcılarınızın %30’u üyelikten sonra aktif olarak ürünü kullanıyorsaÖnünüzde 100.000 kullanıcıya kadar ulaşacak açık bir yol varsa

 SaaS ürünleri için:

Ücretsiz sürümden ücretli sürüme %5 dönüşüm oranı varsa3 kullanıcı kazanmak için gereken maliyet, 1 kullanıcıdan edinilecek yaşam süresi değerine eşitseMüşteri kaybetme oranı ayda %2’den daha düşükseAylık düzenli gelir elde edilecek en az 100.000 kullanıcıya kadar ulaşılacak açık bir yol varsa

 Eğer ürününüz için yukarıdaki ürün-pazar uyumunu yakaladıysanız doğru yoldasınız demektir. Eğer bu uyumu yakalayamayacaksanız başarısız olmanız kaçınılmazdır. Birçok girişim daha ürün pazar uyumunu yakalayamadan başarısız olmaktadır. Bu uyumu yakalamak genellikle aylar değil yıllar gerektirmektedir.

Ürününüzü isteyecek pek çok müşteri biliyor olabilirsiniz. Onlar hala aramaya devam ediyor ve tıpkı sizin gibi ürünleri birbiri ile nasıl kıyaslayacaklarını, nasıl alışveriş edeceklerini biliyorlar.Ürününüzü satın alacak çok büyük bir kitle varsa bu kitlenin varlığını araştırmalı ve doğrulamalısınız. Çoğu zaman büyük pazar demek birçok parçaya ayrılması gereken odalar demektir. Belli bir etki alanına ulaşmak için pek çok rekabeti aşmanız gerekecek. Toplamda düzenli gelir elde edebileceğiniz gerçek rakamı hesaplamalısınız. Eğer piyasada var olan bir ürünle rekabete girecekseniz ideal olanı daha basit ama farklı bir ürün ya da yaklaşım geliştirmektir.Ürün-pazar dengesini yakalamak için izlenen en kestirme yol, hali hazırda bu uyumu yakalamış bir ürünü klonlamaktır. Eğer pazar büyümeye devam ediyorsa yeni kullanıcılar sizin ne teklif ettiğinizi görmek için geleceklerdir.Daha dengeli bir yaklaşım sergilemek istiyorsanız %80 klon, %20 inovasyon iyi bir stratejidir. Burada önemli olan ürün deneyimini tasarlarken inovasyonunuzun ilk 60 saniyede fark edilebilir olmasıdır.

 En sık yapılan hatalar

Bir ürünü tanımlarken o ürünün sahte bir pazara hitap ettiğini gösteren metaforlar: “Şirketler için Pinterest” ya da “Köpekler için Pinterest” gibiVar olan bir pazarda yarışmak, orada bir dayanak noktası olduğunu gösterir. Daha basit ve farklı bir şey geliştirmek istiyorsanız, hali hazırda kullandığı ürünü değiştirmeye hazır insanları hedef alıyorsunuz demektir. Bu rakamı çok küçükse o pazara girmeyin.Yeni bir insan davranışı geliştirebileceğini iddia etmekProblemi teknolojide aramakSanatçılar için sanat yapmakYanlış pazarda kötü bir ürünle fazla yalın bir girişimNe kadar ölçeklenebilir olduğunu hesaplamamak/yanlış hesaplamakÜrün tamamlandığında ürünün nasıl optimize edileceği problemi, olabildiğince çok insana düşük maliyetle nasıl ulaşabileceğini hesap etmemekReklam vermek  – 3 kişiye ulaşmak için harcadığınız para size para ödeyecek 1 müşteri kazandırmayı garantiliyor mu?Viral döngüler – davet sayısı/kullanıcı sayısı * kabul edilen davet sayısı >1 oranına ulaşabiliyor musunuz?

 

Kaynak:

Zero to traction

The post Ürün Pazar Uyumu Nedir? appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder