26 Mayıs 2014 Pazartesi

İyi Bir Sunumun 7 Basit Kuralı

İster müşteriniz, ister iş arkadaşlarınız, isterse okul arkadaşlarınıza sunum yapıyor olun, iyi bir sunum için 7 basit ve altın değerinde kural var.

Geoffrey James, “Business Without The Bullsh*t” kitabında iyi bir sunumun nasıl olması gerektiğini anlatmış. İşte iyi bir sunum için 7 basit kural:

1.  Asla Ders Vermeyin

Yapmamanız gereken bir şeyi yaptığınızda ailenizin dakikalarca konu hakkında konuştuğunu muhakkak hatırlarsınız. Lisedeki sıkıcı öğretmeniniz de saatlerce konuştuğunda aynı şeyleri hissederdiniz. Sunumunuz bu durumlardan ayrışmalı. Kendinizi sunumu okurken bulmayın.

2.  Duygulara Yönelin

Bir sunumu yaparken verilerden çok duygulara göre hareket edin. Sizi dinleyen topluluğu bulundukları duygu halinden alın ve karar alabilecekleri bir duygu haline sürükleyin.

Örnek

Korku (Probleme dikkat çekin)Rahatlama (Bu problem için bir de çözüm olduğu vurgulayınGüvenme (Size ve şirketinize güvenmelerini sağlayın)İkna Olma (Onları karar vermeye hazır hale getirin)

 3. Hikayeler Anlatın

İyi sunumlar muhakkak hikayeler içerir. Kısa bir hikaye sizin dakikalarca anlatmanız gereken bir konunun yerine işinizi görebilir. İhtiyacınız olan duygusal yönlendirmede hikayeler büyük rol oynar.

4. İşaretler Kullanın

Bu işaretleri yollarda gördüğümüz tabelalara benzetebiliriz. “Ankara 40 Km” , “Ankara’ya Hoşgeldiniz”. Sunumlarınızda da bu tip işaretler olmalı. İzleyicilerin nerede olduğunu gösteren ve nereye ilerlediğini gösteren veriler, tablolar ve grafiklere yer verin.

5. Basit Olun

Karmaşık olan ve kolay anlaşılamayacak hiçbir şeye sunumda yer vermeyin. Hikayeler ve işaretler görevini yerine getirirken, paylaşacağınız veriler de akılda tutulabilir, anlaşılabilir ve nesnel olmalı.

6. Kişiselleştirin

Sunumun her bir bölümünde topluluktan birini hedef alın ve sunumu sanki sadece ona yapıyormuşsunuz gibi davranın. Her bir bölümde hedef kişiyi değiştirin.  Birkaç kişiyi bile hedef almış olsanız, sunumunuzu izleyen herkes bu durumu kişiselleştirecek ve dikkatini verecek.

7. 20/20 Kuralını Uygulayın

Sunumunuz kesinlikle 20 dakikanın altında olsun ve sunumu gerçekleştirmeden önce en az 20 kere prova yapın.

The post İyi Bir Sunumun 7 Basit Kuralı appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder