21 Mayıs 2014 Çarşamba

MakeSpace : Amazon’u Tersine Çevirseniz Nasıl Olurdu?

Amazon e-ticaret alanında fırsatlar arayan pek çok girişimcinin ve yatırımcının korkulu rüyasıdır. Her e-ticaret sunumu yatırımcıların kafasında “Amazon olsa bunu yapar mıydı?”, “Biz Amazon’la nasıl rekabet edebiliriz?” sorularını akıllara getirmektedir. Peki ya siz Amazon’un sürecini tamamen tersine çevirseydiniz?

Amazon’un fiziksel ve lokal perakende satış trendinin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bu dezavantajlardan ilki limitli bir raf alanı olduğu için stokunda limitli sayıda envanter tutabilmektedir. İkincisi yerel perakendecilerle çalışmak bölgeden bölgeye değişen dükkan kiraları ve servis elemanları ile daha büyük, robotlarla sıralanan, RFID’lerle yönetilen ve bir gecede sevk edilen merkezi depolara göre daha maliyetlidir.

Günümüz Amerika’sının 24 milyar dolarlık depolama marketi de benzer dezavantajlara sahiptir ki bu durum Sam Rosen’in MakeSpace’i kurmasının temel nedenidir. Yatırımcılar bugüne kadar depolama hizmeti vermek isteyen ya da deneyimleyen kişilerden hemen hemen hiç pozitif bir cümle duymamışlardır. Genellikle kurulan cümle “Malzemelerimiz için kutular satın aldık ve onları evimize 30 dakikalık mesafede anahtar ile kilitlenen 4 ayrı yerde muhafaza etmekteyiz” olmaktadır. 9 ay sonra hangi kutuda neyi tuttuğunuz konusunda bir fikriniz bile olmayacaktır.

İnternetin babası sayılan Bill Gross’un da dediği gibi “Eğer rakiplerinizden 10 kat daha iyi bir ürün tasarlayamıyorsanız asla gerçekten büyük ya da harika bir şey kuramayacaksınız.”

MakeSpace bu yüzden kurulmuştur. 10 kat daha iyi bir deneyim yaşatmak için… Amazon, Virgin America, Netflix, Tesla, DropBox, iPhone, Uber, Lyft ve diğer büyük markalar bugün varlar çünkü onlar daha önce kurulanlardan belirgin bir şekilde daha iyi bir müşteri deneyimi sunmaktadırlar.

Amazon fiziksel dağıtım kanalları ile sizlere ürün gönderirken MakeSpace var olan fiziksel eşyalarınızı evinizin dışında muhafaza etme olanağı sunar. Henüz New York’ta aktif olan evden teslimat seçeneği müşterilerinin evinden depolanmak istenen eşyaları teslim alma hizmeti sunmaktadır. Şirket daha 1 yılını doldurmadan büyük bir müşteri ağına sahip olmuştur. MakeSpaceAir ile de evden teslim alma hizmeti sunulmayan bölgelerde ücretsiz kargo ile eşya gönderme seçeneği sunulmaktadır. Sam Rosen, kız arkadaşı sürekli eşyalarını kaybettiği için bazı depolama çözümleri aradığını fakat sundukları hizmet kalitesi çok kötü olduğu için bu fikri gerçekleştirmek istediğini söylemiştir. Sonrasında birkaç ay yazılımı geliştirmek için çalışan Rosen, depoladığınız ürünleri görmenizi sağlayan uygulamayı, lojistik teknolojilerini, müşteri servisleri ve ödeme yöntemlerini geliştiren Adam Levasseur’u CTO ve ortak olarak işe almıştır. Sonraki 9 ayda tohum yatırımı alınmış, yazılım ve sürecin testleri yapılmıştır.

Şirket geçtiğimiz günlerde 8 milyon dolar yatırım almıştır. Fikrin yatırımcılara oldukça ilginç ve çekici gelen kısmı ise “DropBox’ın fiziksel eşyalarınızı saklayabileceğiniz versiyonu harika olmaz mıydı?” sorusudur.

 

Kaynak:

What Would Happen if you Built the Reverse of Amazon? It Might Look Something Like This

The post MakeSpace : Amazon’u Tersine Çevirseniz Nasıl Olurdu? appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder